Jak karmić małe dziecko?

Jak karmić małe dziecko?

Dzieci w wieku poniemowlęcym, czyli do 3 roku życia, potrzebują do prawidłowego rozwoju odpowiedniej diety. Powinna być ona urozmaicona i dostarczająca maluchowi wszelkich niezbędnych wartości odżywczych. Ważna jest regularność posiłków, a także sposób ich spożywania przez dziecko. To w tym okresie kształtują się już nawyki żywieniowe małego człowieka, o które warto zadbać ze względu na ich znaczenie w profilaktyce zdrowotnej.

Liczba i kaloryczność posiłków

Podobnie jak człowiek dorosły, dziecko powinno zjadać od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia w mniej więcej równych odstępach czasowych, z tym że trzy z nich (śniadanie, obiad i kolacja) powinny być posiłkami podstawowymi, pozostałe uzupełniającymi. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dziecka 2-letniego określa się na około 1100-1200 kcal, natomiast 3-letniego na 1300 kcal. Ponieważ dziecko w tym wieku często je już to samo co dorośli i siedzi z nimi przy tym samym stole, warto pamiętać, by nakładać mu na talerz odpowiednio mniejsze porcje. Dbanie o bilans energetyczny posiłków pozwala uchronić dziecko przed otyłością, a także przed rozwojem chorób z niej wynikających, np. cukrzycy.

Ważne składniki odżywcze

Dieta malucha powinna być zbilansowana i różnorodna, czyli dostarczająca mu składników odżywczych ważnych dla jego prawidłowego rozwoju fizycznego i intelektualnego. Oto lista produktów, które powinny zjadać w ciągu dnia dzieci w wieku do 3 lat:

PRODUKTY ZBOŻOWE – stanowią podstawę żywienia dziecka i powinny występować w każdym posiłku. Do zalecanych dla dzieci produktów zbożowych zalicza się: pieczywo, kasze, makarony i płatki owsiane.

OWOCE I WARZYWA – te produkty powinny również być składnikiem każdego posiłku malucha. Dobrze jest, jeśli są to produkty sezonowe, a także pochodzące z upraw ekologicznych, niewykorzystujących substancji chemicznych. Dwu i trzylatkom warto podawać warzywa gotowane (np. na parze), a bardzo powoli wprowadzać do diety produkty surowe.

MLEKO ORAZ PRZETWORY MLECZNE – powinny być także codziennie obecne w diecie malucha, ze względu na zawartość wapnia, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój układu kostnego. Zalecane jest mleko krowie w czystej postaci, a także jogurty (najlepiej naturalne), kefiry i twarożki. W dużo mniejszej ilości należy podawać dziecku tłuste sery żółte.

BIAŁKO ZWIERZĘCE – dzieci powinny codziennie otrzymywać około 35 gramów białka zwierzęcego. Najlepiej, jeśli jest to mięso gotowane albo pieczone. W tym wieku należy unikać podawania dzieciom wędliny ze sklepu (najlepiej przygotować ją samodzielnie w domu).

INNE ŹRÓDŁA BIAŁKA – maluchy do 3 roku życia powinny oprócz mięsa i produktów mlecznych jeść od czasu do czasu także jajka, ryby oraz produkty strączkowe.

TŁUSZCZE – są źródłem energii i muszą być obecne w diecie dziecka. Najlepiej, jeśli są to tłuszcze dobrej jakości, czyli świeże masło oraz oleje roślinne np. rzepakowy i oliwa z oliwek. Dzieciom w tym wieku nie powinno się w ogóle podawać margaryny ze względu na zawarte w niej szkodliwe izomery „trans” kwasów tłuszczowych.

Pozostałe zasady odżywiania dzieci do 3 lat

Dieta malucha powinna być oparta na posiłkach przygotowanych w domu ze świeżych składników, pochodzących ze znanego źródła. Poważnym błędem jest podawanie w tym okresie dziecku dań gotowych ze sklepu oraz fast-foodów. Jak najrzadziej pociecha powinna także dostawać słodycze, szczególnie w formie gotowych ciastek ze sklepu (zawierają izomery „trans” kwasów tłuszczowych). Słodkie smakołyki lepiej przygotować samodzielnie w domu i „przemycać” w nich zdrowe owoce. Specjaliści zalecają też dużą ostrożność w podawaniu dzieciom gotowych soków owocowych, które dostarczają młodemu organizmowi zbyt dużą ilość cukru i sprzyjają rozwojowi otyłości i cukrzycy. Maluchom dużo lepiej do picia podawać niegazowaną wodę, nisko słodzony kompot owocowy, czy po prostu mleko. Bardzo ważną kwestią jest także sposób podawania posiłków. Już 2 i 3-letnie maluchy powinny być uczone jedzenia przy stole wraz z pozostałymi członkami rodziny.